Η Βυζαντινή Εποποιία. Επικοί αγώνες και επέκταση της Αυτοκρατορίας
ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ
Στα χρόνια του Ρωμανού Λακαπηνού (920-944) ξεκίνησε η μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση των Βυζαντινών κατά των Αράβων. Ο στρατηγός Ιωάννης Κουρκούας κατέλαβε από τους Άραβες την Έδεσσα της Συρίας. Ακολούθησαν οι επιτυχίες του Νικηφόρου Φωκά, του Ιωάννη Τζιμισκή και του Βασίλειου Β’ (Βουλγαροκτόνου).
Ποιους ονομάζουμε στρατηγούς-αυτοκράτορες και ποιες περιοχές κατέλαβαν;
Στρατηγοί-αυτοκράτορες ονομάζονται οι Νικηφόρος Φωκάς, Ιωάννης Τζιμισκής και Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος. Αυτοί κατέλαβαν από τους Άραβες τηνΚρήτη (ο Νικηφόρος Φωκάς το 961), την Κύπρο (ο Νικηφόρος Φωκάς το 965) , πόλεις της Κιλικίας και τμήματα της Συρίας και της Παλαιστίνης.
ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ
Ο Συμεών
Όταν στο βουλγαρικό θρόνο ανέβηκε ο ελληνομαθής, αλλά φιλόδοξος Συμεών, οι σχέσεις του Βυζαντίου με τη Βουλγαρία έπαυσαν να είναι φιλικές και έγιναν εχθρικές. Ο Συμεών πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να ιδρύσει μια βουλγαροβυζαντινή αυτοκρατορία. Γι’ αυτό το λόγο αυτοτιτλοφορήθηκε «βασιλεύς Βουλγάρων και Ρωμαίων». Ο θάνατός του, όμως, ματαίωσε τις φιλοδοξίες του.
Ο Πέτρος
Ο διάδοχος του Συμεών, Πέτρος έκανε ειρήνη με τους Βυζαντινούς και παντρεύτηκε την ανεψιά του Ρωμανού Λακαπηνού, Μαρία.
Ο Σαμουήλ
Η ειρήνη έδωσε τη θέση της στον πόλεμο, όταν ο Σαμουήλ ίδρυσε νέο Βουλγαρικό Κράτος με κέντρο την περιοχή της Αχρίδας (Σήμερα ανήκει στο κράτος των Σκοπίων). Μετά από σκληρό αγώνα, ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος κατάφερε να συντρίψει τους Βούλγαρους στις μάχες του Σπερχειού (997) και του Κλειδίου (1014). Ο Σαμουήλ πέθανε από τη στεναχώρια του κι έτσι το Βουλγαρικό κράτος υποτάχθηκε στο Βυζάντιο το 1018 και διαιρέθηκε σε δύο θέματα. Τα σύνορα του Βυζαντίου έφτασαν και πάλι ως τον Δούναβη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
1. Ευνοήθηκε η άνθηση της οικονομίας του Βυζαντίου : νέα εδάφη, παραγωγικό δυναμικό, έσοδα προστέθηκαν στο κράτος, ενώ η διακοπή των αραβικών επιδρομών επέτρεψε την καλλιέργεια της γης χωρίς προβλήματα. Έτσι η παραγωγή και τα νομισματικά αποθέματα του Βυζαντινού Κράτους πολλαπλασιάστηκαν.
2. Ενισχύθηκε το διεθνές κύρος της αυτοκρατορίας και γεννήθηκε το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της περηφάνιας στους υπηκόους της.
Comments
Post a Comment