ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Ο μήνας της ενσυναίσθησης
1) Διαβάζουμε
...και μεταφράζουμε!
...και κάνουμε τις εργασίες!
2) Παρακολουθούμε
3) Σκεφτόμαστε / ερευνούμε:
α) Διαβάζουμε και απάνταμε
β) "H ενσυναίσθησή μας μπορεί να καλλιεργηθεί ιδιαίτερα μέσα από την επαφή με μωρά και παιδάκια μικρής ηλικίας, τα οποία δεν έχουν μάθει ακόμη να μιλούν ή να μιλούν καλά". Γιατί;
γ) Σε τι διαφέρει η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης σε αγόρια και κορίτσια;
4) Απαντάμε
α) Quiz
β) Πιστεύετε οτι οι έννοιες "έχω ενσυναίσθηση=έχω εμπάθεια" και "συμπάσχω" ταυτίζονται ή διαφέρουν;
Πιστεύετε οτι οι έννοιες "έχω ενσυναίσθηση=έχω εμπάθεια" και "συμπαθώ=δείχνω συμπάθεια" ταυτίζονται ή διαφέρουν;
Ενσυναίσθηση
Ο Fairbairn (2002) περιέγραψε τη διαφορά μεταξύ συμπάθειας (sympathy) και ενσυναίσθησης (empathy) ως εξής:
Όπως η ικανότητα να αισθάνεται κανείς συμπάθεια, έτσι και η ικανότητα της συναισθηματικής ταύτισης είναι ένδειξη ανθρωπιάς και γι’ αυτό συχνά οι δύο έννοιες συγχέονται. Η συμπάθεια είναι μια συναισθηματική αντίδραση, άμεση και μη ελεγχόμενη, η οποία κατακλύζει το άτομο όταν αυτό φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση στην οποία βρίσκεται κάποιος άλλος. Για το λόγο αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της παροχής φροντίδας ή να αμβλύνει ηθικές δράσεις. Η ενσυναίσθηση, από την άλλη πλευρά, αποτελεί μια ικανότητα που μαθαίνεται ή μια στάση ζωής, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να έρθει κανείς σε επαφή, να επικοινωνήσει και να κατανοήσει τους άλλους, αναφορικά με καταστάσεις τις οποίες βιώνει το άτομο καθώς και τις εμπειρίες ή τα συναισθήματα που έχει. Η ενσυναίσθηση, επομένως, δεν είναι μια υπόθεση «όλα ή τίποτε» και υπάρχει σε κάθε άτομο. Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί να θεωρείται ότι έχει περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένη ενσυναίσθηση και να έχει την τάση να χρησιμοποιεί την ικανότητά του αυτή – ανάλογα, για παράδειγμα, με το αν αισθάνεται ευθύνη έναντι των άλλων ατόμων.
Η ενσυναίσθηση μπορεί να εκφραστεί με όρους χαράς, λύπης, ενθουσιασμού, μιζέριας, σύγχυσης και πόνου. Στα πλαίσια εργασίας που περιλαμβάνει την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας, η ενσυναίσθηση επιτρέπει σε προσωπικό και σε ασθενείς να δουλεύουν από κοινού. Συχνά περιγράφεται ως «η ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο με τα μάτια του άλλου», κάτι που υπονοεί ότι πρόκειται απλά για την ανάπτυξη της ικανότητας να φαντάζεσαι αυτό που κάποιος σκέφτεται και νιώθει σε μια δεδομένη κατάσταση. Πρόκειται για μια προσπάθεια να κατανοεί κανείς, να βιώνει, να αισθάνεται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που το κατορθώνει ένα άλλο άτομο. Είναι απίθανο βέβαια κάποιος που έχει αναπτυγμένη την ικανότητα της ενσυναίσθησης να γνωρίζει τι ακριβώς αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Ωστόσο, είναι σημαντικό το προσωπικό υγείας να προσπαθεί να φαντάζεται τι βιώνουν οι άλλοι.
γ) Πώς πιστεύετε οτι βοηθά η ανεπτυγμένη αίσθηση της ενσυναίσθησης σχετικά με το περιβάλλον; Δώστε παραδείγματα.
δ) Πώς πιστεύετε οτι βοηθά η ανεπτυγμένη αίσθηση της ενσυναίσθησης σχετικά με το συνάνθρωπό μας; Δώστε παραδείγματα.
ε) Πώς πιστεύετε οτι βοηθά η ανεπτυγμένη αίσθηση της ενσυναίσθησης σχετικά με τους συμμαθητές μας; Δώστε παραδείγματα.
στ) δ) Πώς πιστεύετε οτι βοηθά η ανεπτυγμένη αίσθηση της ενσυναίσθησης σχετικά με το συμπολίτη μας; Δώστε παραδείγματα.
5) Δημιουργούμε:
α) Βρείτε ενα ποίημα, τραγούδι ή μια σκηνή σε μια ιστορία (σε βιβλίο ή ταινία) που να απεικονίζει την ενσυναίσθηση.
β) Γράψτε μια ανακοίνωση που προορίζεται να προβληθεί τηλεοπτικά, και που ενθαρρύνει τους εφήβους να έχουν ανεπτυγμένη αίσθηση της ενσυναίσθησης ο ένας προς τον άλλο.
γ) Σχεδιάστε μια αφίσα που συμβολίζει την ενσυναίσθηση και υπενθυμίζει στους συμμαθητές σας να δείχνουν συμπονετικότητα ο ένας στον άλλο.
Comments
Post a Comment