Διαθεματική εργασία για τη Μικρασιατική καταστροφή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Να διαβάσετε με προσοχή:
Ø       α) το εισαγωγικό σημείωμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την εξωτερική πολιτική και τα γεγονότα της περιόδου 1897-1922 & β) τα σημαντικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Ø       Επίσης παρακολουθήστε το βίντεο για τη Μικρασιατική εκστρατεία από το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ που θα το βρείτε εδώ:

Κατόπιν αυτών:
Ø       Να δημιουργήσετε δύο έγγραφα  Word :
Α) στο πρώτο να καταγράψετε σε ένα εισαγωγικό σημείωμα τα βασικά γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά.
Β) Στο δεύτερο να παρουσιάσετε με λίγα λόγια τους βασικούς πρωταγωνιστές της εκστρατείας.


1Η ΟΜΑΔΑ:
Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που θα αντλήσετε από την ιστοσελίδα του ΙΜΕ για την προσωπικότητα και τις πολιτικές θέσεις του Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου, να δημιουργήσετε ένα κείμενο στο οποίο να επικεντρωθείτε στα εξής: α) Ποιοι ήταν οι στόχοι και τα πολιτικά οράματα του Βενιζέλου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας;
β) Ποια εικόνα είχε η κοινή γνώμη για τον Κωνσταντίνο; Ποια ελληνικά στρώματα και γιατί τάχθηκαν με το μέρος του;

2Η ΟΜΑΔΑ:
Αφού μεταβείτε στην ιστοσελίδα του ΙΜΕ να συντάξετε σε ένα έγγραφο word ένα ημερολόγιο των βασικών εξελίξεων των ετών 1919-1922, δηλ. των γεγονότων από την αποβίβαση του ελλην. στρατού στη Μ. Ασία, το 1919 έως και την κατάρρευση του μετώπου.
Επίσης χρησιμοποιώντας ένα κενό έγγραφο word, να παρουσιάσετε περιληπτικά το περιεχόμενο των Συνθηκών : α) των Σεβρών και β) της Λοζάννης.

3Η ΟΜΑΔΑ:
Να μελετήσετε τους χάρτες της αποβίβασης του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία, της προέλασης και της κατάρρευσης του μετώπου. Επίσης ερευνήστε στις εικόνες του Google και βρείτε χάρτες της περιοχής που απεικονίζουν την πορεία των γεγονότων (5-6 χάρτες). Να τους αποθηκεύσετε σε ένα φάκελο με την ονομασία «Χάρτες» στα έγγραφά μου και να τους παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας.
Κατόπιν σε ένα έγγραφο word να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
·         Από ποιους και για ποιους λόγους αποφασίστηκε η αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή της Σμύρνης;
  • Πότε έγινε η αποβίβαση του ελληνικού στρατού και πώς αντέδρασαν σε αυτήν οι Τούρκοι;
  • Ποιο είναι το χρονικό της προέλασης και ποιοι λόγοι την επέβαλαν;
  • Μέχρι που έφτασε ο ελληνικός στρατός και ποια ήταν η κατάσταση του ελλην. Στρατού από πλευράς υλικού ανεφοδιασμού και ηθικής στήριξης;
  • Ποιες ήταν οι βασικές δίοδοι αποχώρησης;

4Η ΟΜΑΔΑ:
Αφού μελετήσετε τις πληροφορίες που περιλαμβάνει η ιστοσελίδα του ΙΜΕ για τον Ελληνισμό του Πόντου και τις διώξεις των Ελλήνων της Μ. Ασίας να γράψετε ένα έγγραφο word στο οποίο θα παρουσιάζετε τα συμπεράσματά σας σχετικά με την εξάπλωση του ελληνικού στοιχείου και τις διώξεις εναντίον του.

Επίσης επισκεφτείτε την συλλογή εικόνων στο google με τον τίτλο «Μικρασιατικός Ελληνισμός» και επιλέξτε όσες θεωρείτε ενδιαφέρουσες ώστε, με τη βοήθεια του προγράμματος power point, να δημιουργήσετε τη δική σας παρουσίαση από 10-15 διαφάνειες, την οποία θα προβάλλετε στην τάξη.
Ανοίξτε ένα φάκελο στα έγγραφά μου με τίτλο «Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας» όπου θα σώσετε το υλικό σας.


5Η  ΟΜΑΔΑ:

Αφού διαβάσετε με προσοχή τις απόψεις που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του ΙΜΕ και τα ειδικά αφιερώματα της «Ελευθεροτυπίας» (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=109835 ) και  του «Βήματος»  να διατυπώσετε τις απόψεις σας για τις ευθύνες τόσο του Βενιζέλου όσο και των αντιβενιζελικών κυβερνήσεων για την τραγική εξέλιξη των γεγονότων.
Ποιες ήταν κατά τη γνώμη σας οι ευθύνες της κάθε πλευράς και ποιοι άλλοι παράγοντες (π.χ. ξένες δυνάμεις , Τούρκοι αντάρτες)  έπαιξαν ρόλο στην έκβαση των γεγονότων;
Να διατυπώσετε τις απόψεις σας σε ένα έγγραφο word και να τις παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας.


6Η ΟΜΑΔΑ :

Ερευνήστε στο Youtube και βρήτε πόσα βίντεο υπάρχουν που αναφέρονται στον Ελ. Βενιζέλο. Βρήτε ηχητικά ντοκουμέντα και παρουσιάστε τα στην τάξη.
  • Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε προσέξτε τη δομή του λόγου του Βενιζέλου , τον απολογισμό που κάνει και το νέο όραμα που προσπαθεί να δώσει.
  • Επίσης δείτε σκηνές από τον ενταφιασμό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κρήτη. Προσέξτε τη συμμετοχή του κόσμου και τα συναισθήματα της συγκέντρωσης. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;

Επίσης αναζητήστε εικόνες της μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής και με τη βοήθεια του προγράμματος power point δημιουργείστε τη δική σας παρουσίαση από 10-15 διαφάνειες, την οποία θα προβάλλετε στην τάξη.

Comments